regels
bestuur
foto
vragen


Start
vrijwillegers
intocht
routes
vrijwillegers

Regels

Geschiedenis a4d

Bestuur/kontakt

A4D 2019

Veel gestelde vragen

Webmaster kontakt

neem kontakt op met de organisatie van de a4d
voor opmerkingingen over deze website neem kontakt op met de webmaster. Klik voor openen e-mailprogramma

Doetinchemse Avondvierdaagse

terug naar beginpagina

In 1909 is de term "vierdaagse" in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBLO) hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de "wandelmarsen" door de bezetters verboden. Aangezien in het Gooi een groot aantal wandelaars was die behoefte haden aan een wandelevenement onstonden wandelingen onder de term zoals we die nu nog kennen: de avondvierdaagse. De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1941 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen werden deze wandelevenementen verboden aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelvereningngen weer opgepakt.
Inmiddels kent bijna elke Nederlandse plaats een Avondvierdaagse. Vier avonden achtereen wordt dan gelegenheid geboden om al wandelend de mooiste plekjes rond uw woonplaats te verkennen. Vooral voor de jeugd is de Avondvierdaagse een jaarlijks terugkerend gewaardeerd festijn. In meer dan tweehonderd plaatsen krijgen de wandelaars na het volbrengen van de vier wandelavonden dezelfde (NWB) medaille, met daarop vermeld het aantal malen dat succesvol is deelgenomen.
Wie éénmaal met de serie bezig is en naar een andere plaats verhuist, kan in de nieuwe woonplaats gewoon met de serie verder gaan

Vrijwilligers (gevraagd)

Intocht 2019

Routes 2019

gezonde A4D